Aan het einde van de Andes
Blijf op de hoogte en volg melanie
16 Mei 2018 | Colombia, Medellín
Vanuit Pasto zijn we een stuk verder omhoog gereden naar Popayan. Ook weer een klein stadje tussen de bergen. Na zoveel maanden zonder fiets ga je dit Nederlandse vervoermiddel toch wel missen en dus besloten we een mountainbike tocht te maken. We lieten het ons wel wat makkelijker maken door ons eerst met de auto incl. fietsen de berg op te brengen zodat wij heerlijk 35 km. naar beneden konden touren. Helaas bleek het niet alleen maar naar beneden en waren de stukken omhoog nog behoorlijk zweten. Ondanks de regen onderweg, waardoor we eruit zagen als twee modder figuren, was het een onwijs gave tocht door de bergen.
Van Salento op naar een grotere stad namelijk Cali, de salsa hoofdstad van Colombia. We verblijven in een gezellig hostel in een hippe wijk van Cali vol heerlijke restaurantjes. We doen een street food tour waarbij we zoals de naam al zegt allemaal kleine hapjes, fruit en drankjes van de typisch Colombiaanse street food kraampjes proeven. Erg leuk om nieuwe dingen te proberen die jezelf niet zo snel zou kopen. Dag drie in Cali was ons plan de nabij gelegen watervallen te bezoeken, maar dit bleek allemaal erg lastig en dan gooi je de plannen om en beland je jawel in een groot waterpark met glijbanen! Het maakt niet uit hoe oud je bent glijbanen blijven altijd leuk. Na een aantal weken berglucht begonnen we het zand tussen onze tenen alweer te missen en besloten we vanuit Cali naar de pacifische kust te gaan. Een klein badplaatsje wat nog niet erg ontwikkeld is en daardoor ook nog niet toeristisch. Heerlijk een paar dagen van zon, strand en zee genoten, voordat we de bergen weer ingaan. Salento is misschien wel het leukste stadje van Colombia en ligt in een van de koffie gebieden van Colombia. En je zult het niet geloven met zulke paarden liefhebbers als wij, maar we hebben ons eraan overgegeven en ons beide omhoog gehezen op twee paarden. Daar gingen we dan, vooral het in galop gaan is na 30 min zitten toch wel behoorlijk te voelen in je kont. Maar dit mocht de pret niet drukken toen we uiteindelijk van de gebaande padden af gingen en de paarden ons dwars door de jungle reden, door de modder en rivieren soms spannend maar vooral super gaaf! Salento ligt dus midden in een van de koffie gebieden van Colombia en met een grote koffie liefhebber als Wouter mochten we een bezoek aan de koffieplantage natuurlijk niet overslaan. Veel geleerd van struik tot koffie en met deze informatie geniet je in het vervolg nog meer van je bakkie pleur!
Vanaf Salento maar weer eens een nachtbus gepakt om in 8 uur naar Medellin te rijden. Tja dagbussen zijn niks, want deze zijn meestal erg benauwd en het is zonde van je dag, maar nachtbussen zijn ook niet alles want je doet geen oog dicht en komt hierdoor als een zombie aan op je volgende bestemming. Maar we wisselen het af en kozen dus nu voor de zombie optie. Altijd fijn als je dan extra vroeg kunt inchecken en nog even wat uurtjes slaap kunt pakken. Een beetje opgefrist beginnen we onze ondekking door Medellin met een city tour door de voorheen gevaarlijkste wijk van Medellin. De gids vertelde over het drugs verleden en de vele doden die hierdoor gevallen zijn. Nu is de wijk veilig net als veel andere wijken van Medellin. Echter moet je helaas nog steeds oppassen, want tijdens de tour werden we opgeschrikt door vijf pistool schoten. Er is de laatste jaren onwijs veel gedaan aan de veiligheid van de stad en dit is ook zeker zichtbaar. Vooral de wijk waar wij verbleven is super hip, met super gave restaurants, bars en clubs. Vooral tof om te zien en uiteraard zelf te beleven zijn de vele cable cars die aangelegt zijn om de hoger gelegen wijken op een veilige manier te verbinden met het centrum. Voorheen kwam je als bewoner deze wijken niet veilig uit zonder geld te betalen aan drugs gangsters die de straten beheerden. Naast de cable cars heb ik de stad ook vanuit een hoger perspectief mogen beleven namelijk met paragliding. Onwijs gaaf en het geeft je een heerlijk gevoel om zo boven de imens grote stad te zweven. Wat ooit een van de gevaarlijkste steden ter wereld was behoord Medellin nu naar onze beleving ondanks de kogelschoten tot een van de gaafste en bijzonderste steden. Het is mooi om te zien hoeveel er gedaan is om de stad mooier en vooral veiliger te maken en hier wordt nog steeds dagelijks aan gewerkt.
En dan is voor ons het einde van de Andes aangebroken wat hier in Medellin eindigt of begint dat is natuurlijk maar net hoe je het bekijkt. Maar wij gaan de Andes verlaten en vliegen naar Santa Marta aan de caribische kust. Wauw de caribbean wat heb ik hier naar uitgekeken! Prachtig helder zeewater, witte stranden omringd door palmbonen en lekker verse vis eten met de voeten in het zand. Klinkt niet verkeerd toch om hier de laatste weken van onze reis door te brengen. Ik zeg waar wachten we nog op, vliegtuig in en op naar de caribbean!!
16 Mei 2018 - 17:09
Jeroen:
Grandioos die ervaring welke jullie opdoen. Heerlijk genieten en andere culturen opsnuiven.
Geniet nog van de laatste maand in zuid Amerika. -
16 Mei 2018 - 17:37
Ank:
Brrrrr laat die pistolen maar zitten. Liever een vers visje op mijn bord. Leuke verhalen allemaal weer. -
17 Mei 2018 - 07:38
Kelly:
Wouwie! Wat een mooie reis maken jullie!
Geniet!! x -
17 Mei 2018 - 08:49
Rita:
Goh,wat een belevenissen allemaal.En wat eng die pistoolschoten dan maar lekker paardrijden veel veiliger.Nou geniet nog lekker van jullie laatste weekjes.Tot gauw dikke kus -
17 Mei 2018 - 21:42
Heleen:
Top! Heel veel plezier nog! Veel liefs van ons allemaal, Heleen. -
20 Mei 2018 - 20:27
Marjolijn:
Wat een mooie verhalen!! Fantastisch om jullie op deze manier te kunnen blijven volgen! Lekker genieten jullie twee! X -
23 Mei 2018 - 19:27
Julia:
Wat een mega avondturen maken jullie mee! Hopelijk is het einde van jullie reis ook zo jaloersmakend mooi, maar zo te lezen moet dat wel goed gaan komen x